Menu
Reklamní sdělení
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Taze Fasulye

Turecké zelené fazolky v rajčatové omáčce (pomalý hrnec)

 

Je to klasické turecké domácí jídlo připravované na olivovém oleji, s rajčaty a zelenými fazolkami.

Často se podává vlažné nebo studené jako lehké hlavní jídlo.

 

Suroviny:

  • 500 g čerstvých zelených fazolí, očištěných a nakrájených na menší kousky
  • 1 velká cibule, jemně nasekaná
  • 2–3 stroužky česneku, nasekané
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 3 zralá rajčata, oloupaná a nasekaná (nebo 250 ml drcených rajčat)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky cukru (volitelné, pro vyvážení kyselosti rajčat)
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • cca 150 ml horké vody

 

Postup:

  1. Pokud váš pomalý hrnec nemá funkci restování, krátce na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Přidejte česnek a krátce promíchejte. Směs přendejte do pomalého hrnce.
  2. Do hrnce přidejte zelené fazolky, rajčata, rajčatový protlak, mletou papriku, cukr, sůl a pepř.
  3. Zalijte horkou vodou tak, aby byly suroviny jen lehce pod hladinou, ne zcela ponořené.
  4. Jemně promíchejte, přiklopte poklicí a vařte na nízký stupeň 5–6 hodin, dokud fazolky zcela nezměknou a omáčka se přirozeně nezredukuje.
  5. Během vaření není nutné často míchat. Na konci případně dochuťte solí nebo pepřem.

 

Podávání:

Taze Fasulye se tradičně podává s bílou rýží, bulgurem nebo čerstvým tureckým chlebem. Často chutná ještě lépe po odležení a lze ji podávat i vlažnou nebo studenou.