Kuzu Kapama

Kuzu Kapama je tradiční turecké jídlo z jehněčího masa, které se připravuje pomalým dušením s cibulí, máslem a jemným kořením.
Výsledkem je velmi měkké maso v aromatické šťávě. Níže je upravený recept vhodný pro přípravu v pomalém hrnci.
Suroviny:
- 800 g jehněčího masa (plec nebo kýta), nakrájeného na větší kostky
- 2 velké cibule, nakrájené na půlkolečka
- 3 stroužky česneku, nasekané najemno
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g másla
- 1 lžíce rajčatového protlaku (volitelné, modernější varianta)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- sůl podle chuti
- 250 ml horkého vývaru nebo vody
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka opečte jehněčí maso ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo výraznější chuť.
- Maso přendejte do pomalého hrnce.
- Na stejné pánvi lehce orestujte cibuli do sklovata, přidejte česnek a krátce opečte, aby se rozvoněl.
- Cibuli s česnekem přidejte k masu do pomalého hrnce.
- Vmíchejte rajčatový protlak (pokud jej používáte), tymián, pepř a sůl.
- Zalijte horkým vývarem nebo vodou, promíchejte a na povrch položte kousky másla.
- Pomalý hrnec zakryjte a vařte na nízký stupeň 7–8 hodin, dokud maso nebude zcela měkké a šťáva lehce zahuštěná.
- Během vaření není nutné míchat, pouze na konci zkontrolujte dochucení.
Podávání:
Kuzu Kapama se tradičně podává s tureckou rýží pilav, bulgurem nebo chlebem pide.
Jídlo se často doplňuje jednoduchým salátem z rajčat a okurek.