Menu
Reklamní sdělení
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
W-obojky - výrobky z Paracorduhttps://www.w-obojky.czPouze a jen z kvalitních českých materiálů pro Vás od r. 2016 vyrábíme obojky, vodítka a další.

Kuru Fasulye

Kuru Fasulye je klasické turecké domácí jídlo, které se připravuje z bílých fazolí v rajčatové omáčce s cibulí a kořením.

V Turecku se běžně podává s bílou rýží nebo chlebem pide.

 

Suroviny:

- 500 g suchých bílých fazolí

- 1 velká cibule, jemně nasekaná

- 2 stroužky česneku, jemně nasekané

- 2 lžíce rajčatového protlaku

- 200 ml rajčatového pyré nebo drcených rajčat

- 1 lžička sladké mleté papriky

- 1/2 lžičky mletého kmínu

- 1/2 lžičky sušeného tymiánu

- sůl podle chuti

- čerstvě mletý černý pepř podle chuti

- 3–4 šálky vody nebo zeleninového vývaru

- 2 lžíce olivového oleje nebo másla

 

Postup:

  1. Suché fazole namočte přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijte a fazole opláchněte.
  2. Na pánvi nebo přímo v nádobě pomalého hrnce (pokud to umožňuje) zahřejte olej nebo máslo. Přidejte cibuli a restujte ji dozlatova.
  3. Přidejte česnek a krátce orestujte, poté vmíchejte rajčatový protlak a mletou papriku. Nechte 1–2 minuty rozvonět.
  4. Směs přendejte do pomalého hrnce, přidejte namočené fazole, rajčatové pyré, kmín, tymián, sůl a pepř.
  5. Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly fazole zcela ponořené.
  6. Zakryjte a vařte na nízký stupeň 5–6 hodin, dokud nejsou fazole měkké a omáčka přirozeně zahuštěná.
  7. Na závěr dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Konzistence má být hustá, ale šťavnatá.

 

Podávání:

Podávejte tradičně s bílou rýží, bulgurem nebo tureckým chlebem pide. Jídlo lze dozdobit nasekanou petrželkou a podávat s plátky citronu.