Menu
Reklamní sdělení
Šatoli.cz - šijeme kvalitněhttps://www.satoli.czSvatební doplňky, kapsáře na zeď, kapsáře do školky, ubrousky na svačinu, zakázkové šití.
Díly traktory Zetor, TZ4K14, MT8https://www.dilymikesovi.cznáhradní díly zetor 25, zetor super 50, zetor 3011, zetor 4011, 6911, 7211, tz-4k, mt8-132.2
english1to1 - výuka angličtinyhttps://www.english1to1.czSPEAKING IS EASY - obecná a obchodní angličtina, konverzace, děti, maturanti, Cambridge zkoušky.

Köfte

Köfte jsou tradiční turecké masové kuličky nebo šišky připravované z mletého masa, cibule, bylinek a aromatického koření.

V této verzi jsou pomalu dušené, díky čemuž zůstávají krásně šťavnaté a plné chuti.

 

Suroviny:

- 500 g mletého masa (hovězí nebo směs hovězího a jehněčího)

- 1 středně velká cibule, velmi jemně nasekaná nebo nastrouhaná

- 2 stroužky česneku, jemně nasekané

- 1/4 šálku strouhanky

- 1 vejce

- 1 lžička mletého římského kmínu

- 1 lžička sladké mleté papriky

- 1/2 lžičky mletého koriandru (volitelné, ale typické)

- 1/2 lžičky soli

- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petržele

- 2 lžíce olivového oleje

- 1/2 šálku hovězího nebo drůbežího vývaru

 

Postup:

  1. Do velké mísy vložte mleté maso, cibuli, česnek, strouhanku, vejce, koření, sůl, pepř a petržel. Vše důkladně promíchejte rukama, aby vznikla kompaktní hmota.
  2. Z masové směsi tvarujte menší kuličky nebo krátké válečky typické pro turecké köfte.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a köfte zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Nejde o úplné propečení, jen o zatažení masa a zvýraznění chuti.
  4. Opečené köfte přesuňte do pomalého hrnce a zalijte vývarem tak, aby byly zčásti ponořené, nikoli zcela zakryté.
  5. Zakryjte pomalý hrnec a vařte na nízký stupeň 4–5 hodin, dokud nejsou köfte měkké, šťavnaté a plné chuti.
  6. Podávejte s bulgurem, rýží, čerstvým zeleninovým salátem, jogurtovou omáčkou nebo s pita chlebem.