Pollo al Ajillo

Španělské kuře na česneku z pomalého hrnce.
Suroviny:
- 1,5 kg kuřecího masa (stehna nebo paličky, ideálně s kostí a kůží)
- 10 stroužků česneku (lehce rozmáčknutých)
- 120 ml suchého bílého vína
- 120 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- šťáva z 1/2 citronu
- čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
- Kuřecí maso osolte a opepřete ze všech stran.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a kuře zprudka opečte dozlatova, aby se zatáhlo a získalo chuť. Poté maso přendejte do pomalého hrnce.
- Do stejné pánve přidejte česnek a krátce ho opečte, jen aby se rozvoněl. Přisypte sladkou papriku, tymián a oregano, promíchejte a ihned zalijte bílým vínem. Nechte asi 1–2 minuty provařit.
- Obsah pánve přelijte do pomalého hrnce ke kuřeti, přidejte kuřecí vývar a citronovou šťávu. Lehce promíchejte.
- Vařte v pomalém hrnci na nízký stupeň 4–5 hodin, dokud maso nebude zcela měkké a šťavnaté.
- Před podáváním omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí nebo pepřem.
- Podávejte posypané čerstvou petrželí, ideálně s bílým chlebem, rýží nebo pečenými bramborami.
Pollo al Ajillo je tradiční španělské jídlo s výraznou chutí česneku, olivového oleje a bylinek. Díky pomalému vaření je maso mimořádně jemné a omáčka plná chuti.