Menu
Reklamní sdělení
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
E-shop snadno & rychlehttps://www.websnadno.czSystém WebSnadno nabízí moderní e-shop s podporou on-line plateb.

Schweinebraten

Německá vepřová pečeně z pomalého hrnce

 

Suroviny:

- 1,5 kg vepřové pečeně (nejlépe plec nebo krkovice, případně kýta)

- 2 větší cibule, nakrájené na silnější plátky

- 3 stroužky česneku, nasekané najemno

- 2 lžíce plnotučné hořčice

- 1 lžíce medu (volitelné, pro jemně nasládlou chuť)

- 2 lžíce jablečného octa

- 1 lžička sušené majoránky

- 1 lžička drceného kmínu

- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

- 2 hrnky hovězího nebo zeleninového vývaru

- 1/2 hrnku tmavého německého piva (např. Dunkel nebo Märzen)

- 2 lžíce oleje nebo sádla

 

Postup:

  1. Maso osušte, ze všech stran důkladně osolte, opepřete a posypte kmínem.
  2. Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo. Poté ho přendejte do pomalého hrnce.
  3. Do výpeku na pánvi přidejte cibuli a restujte ji do zlatohněda. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby nezhořkl.
  4. Vmíchejte hořčici, med, jablečný ocet a majoránku. Směs krátce prohřejte.
  5. Cibulovou směs přendejte k masu do pomalého hrnce, zalijte vývarem a pivem.
  6. Pomalý hrnec přiklopte a vařte na nízký stupeň 6–8 hodin, dokud maso není velmi měkké a jde snadno krájet.
  7. Hotové maso vyjměte, nechte 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky.
  8. Šťávu s cibulí můžete přecedit nebo rozmixovat a na sporáku krátce povařit, aby vznikla hustší omáčka.

 

Podávání:

Schweinebraten podávejte tradičně s bavorským nebo houskovým knedlíkem a dušeným červeným či kysaným zelím. Omáčku přelijte přes maso těsně před podáváním.