Menu
Reklamní sdělení
Grafika Gongihttps://www.gongi.czVýroba a prodej dárkových předmětů
Chytrý výpishttps://chytryvypis.czUrychlíme procesy ve vašem e-shopu. Ověřujte bankovní převody efektivně.
Veštenie Mágia Odrábanie Láskahttp://vestenie.pageride.comDlhoročná skúsenosť . Odpíšem každému. Ak máme cieľ , spoločne ho dosiahneme

Sauerbraten

Tradiční německá specialita z pomalého hrnce.

 

Suroviny:

- 1,5 kg hovězí plece nebo hovězí kýty 

- 2 velké cibule, nakrájené na plátky 

- 2 mrkve, nakrájené na kolečka 

- 1 menší kousek celeru, nakrájený 

- 2 stroužky česneku, lehce rozdrcené 

- 500 ml suchého červeného vína 

- 250 ml vinného octa (nejlépe vinný nebo jablečný) 

- 500 ml hovězího vývaru 

- 2 lžíce hnědého cukru 

- 2 lžíce plnotučné hořčice 

- 2 bobkové listy 

- 8–10 kuliček celého černého pepře 

- 4 kuličky nového koření 

- 2 hřebíčky 

- 1 lžička sušeného tymiánu 

- 2–3 lžíce nastrouhaného perníku nebo jemně rozdrcených perníčků 

- sůl podle chuti 

- olej nebo přepuštěné máslo na opečení 

 

Postup:

  1. Nejprve připravte marinádu. Do větší mísy nebo nádoby dejte cibuli, mrkev, celer, česnek, víno, ocet, bobkový list, pepř, nové koření, hřebíček a tymián. Vložte maso tak, aby bylo zcela ponořené. Zakryjte a marinujte v lednici alespoň 24 hodin, ideálně 2–3 dny. Maso jednou denně otočte.
  2. Maso vyjměte z marinády a osušte. Marinádu sceďte, zeleninu a tekutinu si ponechte zvlášť.
  3. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a maso ze všech stran prudce opečte dozlatova. Přendejte ho do pomalého hrnce.
  4. Do pomalého hrnce přidejte zeleninu z marinády, přilijte marinovací tekutinu, hovězí vývar, přidejte hořčici a hnědý cukr. Lehce osolte.
  5. Pomalý hrnec zakryjte a vařte na nízký stupeň 7–8 hodin, dokud nebude maso zcela měkké a půjde snadno krájet.
  6. Po dovaření maso vyjměte a udržujte v teple. Omáčku dochuťte solí a zahustěte nastrouhaným perníkem. Nechte ještě 10–15 minut provařit, aby omáčka získala typickou sladkokyselou chuť.
  7. Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou.

 

Podávání:

Sauerbraten se tradičně podává s bramborovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo špeclemi a červeným zelím. Jde o slavnostní německé jídlo s výraznou sladkokyselou chutí.