
Schweinshaxe

Schweinshaxe, neboli vepřové koleno, je tradiční bavorské jídlo, které se obvykle peče, ale v pomalém hrnci dosáhnete dokonale měkkého masa a šťavnatého výsledku. Křupavou kůrku lze vytvořit krátkým zapečením v troubě.
Suroviny:
- 2 vepřová kolena (zadní, ideálně s kůží)
- 2 cibule, nakrájené na plátky
- 4 stroužky česneku, lehce rozdrcené
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kmínu (celého nebo drceného)
- 1 lžička sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 3–4 kuličky nového koření
- 1–2 hřebíčky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- cca 300 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce sádla nebo oleje
Poznámka ke koření:
Med nebo cukr nejsou pro klasickou Schweinshaxe typické, proto jsou vynechány. Chuť má být spíše výrazná, kořeněná a masová.
Postup:
Podávání:
Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami, dušeným kysaným zelím a kvalitní německou hořčicí. Tradičně se podává také s tmavým pivem.