Schweinebraten

Německá vepřová pečeně z pomalého hrnce
Suroviny:
- 1,5 kg vepřové pečeně (nejlépe plec nebo krkovice, případně kýta)
- 2 větší cibule, nakrájené na silnější plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané najemno
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce medu (volitelné, pro jemně nasládlou chuť)
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 hrnky hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku tmavého německého piva (např. Dunkel nebo Märzen)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
Postup:
- Maso osušte, ze všech stran důkladně osolte, opepřete a posypte kmínem.
- Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo. Poté ho přendejte do pomalého hrnce.
- Do výpeku na pánvi přidejte cibuli a restujte ji do zlatohněda. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby nezhořkl.
- Vmíchejte hořčici, med, jablečný ocet a majoránku. Směs krátce prohřejte.
- Cibulovou směs přendejte k masu do pomalého hrnce, zalijte vývarem a pivem.
- Pomalý hrnec přiklopte a vařte na nízký stupeň 6–8 hodin, dokud maso není velmi měkké a jde snadno krájet.
- Hotové maso vyjměte, nechte 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky.
- Šťávu s cibulí můžete přecedit nebo rozmixovat a na sporáku krátce povařit, aby vznikla hustší omáčka.
Podávání:
Schweinebraten podávejte tradičně s bavorským nebo houskovým knedlíkem a dušeným červeným či kysaným zelím. Omáčku přelijte přes maso těsně před podáváním.