
Kartoffelsuppe
Tradiční německá bramborová polévka z pomalého hrnce
Suroviny:
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 větší cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno
- 2 mrkve, nakrájené na malé kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 200–250 g uzené německé klobásy (Frankfurter, Wiener nebo Bockwurst), nakrájené na kolečka (volitelné)
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžičky sušené majoránky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
Podávání:
Kartoffelsuppe se tradičně podává s čerstvým chlebem, žitným pečivem nebo křupavou houskou. V Německu je oblíbená jako syté hlavní jídlo, zejména v chladnějších měsících.