Menu
Reklamní sdělení
Jóga Brnohttps://www.jogaeva.czJóga v Brně pro začátečníky, pokročilé, těhotné, po porodu; videokurzy, víkendy s jógou
Cepelsnakeshttps://www.uzovka-cervena.czChov a prodej barevných forem užovky červené , heterodonů, Krajty královské a korálovek
3000pohadekhttps://www.3000pohadek.czPohádkový webík pro děti! (Click!)

Kartoffelsuppe  

 

Tradiční německá bramborová polévka z pomalého hrnce

 

Suroviny:

- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostky

- 1 větší cibule, jemně nasekaná

- 2 stroužky česneku, nasekané najemno

- 2 mrkve, nakrájené na malé kostičky

- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky

- 200–250 g uzené německé klobásy (Frankfurter, Wiener nebo Bockwurst), nakrájené na kolečka (volitelné)

- 1 lžíce másla nebo oleje

- 1 litr zeleninového nebo masového vývaru

- 200 ml smetany na vaření

- 2 lžičky sušené majoránky

- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

 

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a orestujte cibuli do sklovita. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby nezhořkl.
  2. Přidejte mrkev, celer a klobásu (pokud používáte) a krátce vše orestujte, aby se uvolnila chuť.
  3. Směs přendejte do pomalého hrnce, přidejte brambory, zalijte vývarem a dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
  4. Pomalý hrnec přiklopte a vařte na nízký stupeň 6–8 hodin, dokud nejsou brambory zcela měkké.
  5. Část polévky můžete rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci, aby vznikla krémovější konzistence, ale stále zůstaly kousky zeleniny.
  6. Vmíchejte smetanu, krátce prohřejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Podávejte horké, posypané nasekanou petrželkou.

 

Podávání:

Kartoffelsuppe se tradičně podává s čerstvým chlebem, žitným pečivem nebo křupavou houskou. V Německu je oblíbená jako syté hlavní jídlo, zejména v chladnějších měsících.